30.06.2012

Goodbye scampi, hello reker! Sommerslig pasta med reker og blåskjell i kremet tomatsaus.

Da scampiburgeren min kom på lesernes VG ble jeg stolt og glad. Besøksstatistikken skjøt i været og jeg fikk flere positive tilbakemeldinger fra matglade lesere. Men jeg ble også tatt på senga for mine manglende kunnskaper om at scampi som er blant den mest populære sjømaten i verden, innebærer en miljøtrussel blant annet fordi rundt halvparten av verdens mangroveskoger er utryddet på grunn av rekefarmene, i følge WWF og VG


Så fra nå av lover jeg å droppe scampien i fremtidige oppskrifter og skal heller fokusere på mer miljøvennlig sjømat. Her er en herlig pastaoppskrift som får en til å drømme seg bort til en liten havneby i middelhavet. Beklageligvis er rekene veldig dyre denne sommeren (jeg betalte 199,- pr. kg) men jeg gikk til anskaffelse av en liten pose da en ikke trenger så store kvantum til denne retten.  

Du trenger:
Et lite nett blåskjell 
300 g ferske reker
2 sjalottløk, finhakket
2 fedd hvitløk
1/2 rød chili, finhakket
1 tomat hakket i terninger
litt fersk persille
3 ss tomatpurè
2 dl fløte
2 dl hvitvin
kokt pasta linguine
olje til steking
Rens blåskjellene for eventuelle utvekster. Kast de skjellene som er åpne dersom de ikke lukker seg når du slår på dem. Fres opp løk, chili og hvitløk rakst i en gryte med litt olje. Tilsett hvitvin og la skjellene dampe i dette under lokk i fire minutter. Kast skjellene som forblir lukket etter damping. 
Fjern skjellene fra gryta, men behold væsken som er igjen. Tilsett tomatpurè, tomat og fløte og gi dette et lite oppkok. Tilsett de skrelte reken til slutt. 
Legg pasta i en skål, hell over sausen med reker og tilsett blåskjellene. Dryss over fersk persille og gjerne noen sitrondråper. 

4 kommentarer:

 1. Deilig :)

  I Oslo får du tak i rå reker på brygga på morgenen flere ganger i uka. Kanskje det hadde vært noe for deg?

  SvarSlett
 2. Akkurat det tenkte jeg faktisk på her en dag; "hvorfor får man ikke tak i rå reker?". Det hadde jo absolutt vært noe å lage rekeboller eller rekeburger av! Kanskje disse også er å finne i Rogaland? Takk for tipset.

  SvarSlett
 3. Jeg som hadde gledet meg til å prøve ut flere av de deilige scampioppskriftene dine. Jeg får satse på noen med reker, men være litt tidligere ute før de finner ut at det rekeindustrien truer miljøet også.

  Det er dårlige tider for rekene ja. Mangel i havet rett og slett! I tillegg til det så er det mye maneter der ute som gjør det vanskelig å få opp fangsten. Slik er det bare! Vi får bare betale hva det koster!

  Her i Oslo er det høststeming, regnet høljer ned, reinsdyrgryta står på komfyren og stearinlysene er tent! Ha en fortsatt fin søndag :) Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje det kommer miljøvennlige scampi på markedet etter hvert, eller kanskje det allerede finnes noen vi kan spise med god samvittighet? Vi får satse på det, så blir det flere oppskrifter.

   Her i Stavanger er det også høststemning, så her går det i rødvin og film (ikke noe fotball på denne damen). Hørtes fantastisk ut med reinsdyrgryte, selv på denne tiden av året. Kos deg masse! Klem

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...