23.05.2013

Herlige maidager i nytt hjem

Til helgen får vi endelig tilgang til internettet i det nye huset.



Utfor har jeg plantet et lite kirsebærtre som blomster som bare det, og med den pinsehelgen vi hadde ble hagen nytt i store åndedrag. Badminton, grilling og soling. Takk for at dere fortsetter å komme innom! 

13.05.2013

Enkel kake til 17 mai: Marengskake med is og bær


Her er en reprise på marengskaken (i rødt, hvitt og blått) som passer fint til 17 mai. Bunnen kan du lage noen dager i forveien, slik at når den store dagen kommer får du tid til å lete etter strømpebukser i riktig farge og den ene bunadskoen som forsvant. Pynt marengsbunnen med det du ønsker av is, bær, raspet sjokolade, sitronmelisse og melisdryss. 



4 eggehviter
1/4 ts salt
250 sukker
2 ts maizena
1 ts hvitvinseddik


Ha romtempererte eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
 Vend inn siktet maizena og eddik med en skje. Legg bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform, ca 22-24 cm. Ha blandingen i sirkelen, form det til en kake, ca. 2,5 cm høy.
 Stek kaken ca. 1 time på 160 C til bunnen er sprø på yttersiden, og lyst kremfarget. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt. Ta den ut, snu den forsiktig og legg den på et fat.
Fyll kaken med det du måtte ønske. Jeg brukte vaniljeis og bær med raspet sjokolade og melis over. I den originale pavlovakaken brukes det vaniljekrem og pisket kremfløte. 

Kilde: matprat.no


Ha en stressfri uke - og hvis du får det til, fortell meg hvordan.





01.05.2013

Hei mai du skjønne milde!

Nå har jeg malt ferdig kjøkkenskapene i det nye huset mens mannen har pusset opp soverommet. Jeg skal vise dere "før" og "etter" bilder når det lyseblå kjøleskapet er på plass. 

Her er noen høydepunkter fra månedene som har vært på instagram. Velkommen som følger her  

Ha en fortreffelig 1. mai!

28.04.2013

Pasta frutti di mare - Pasta med havets frukter


I går laget mannen min en litt luksuriøs og klassisk pastarett som er himmelen for sjømatelskere. Denne er laget  med en småsterk tomatsaus og havets frukter i form av sjøkreps, kamskjell, blåskjell og reker. Måtte sommeren komme til oss alle snart.



Til fire personer

Sausen: 
8 store tomater (skoldes i to min., fjern skall- og frø)
6 sjalottløk (finhakket)
4 - 6 fedd hvitløk (finhakket)
1/2 - 1 chili (frø fjernes, finhakket)
1 dl hvitvin
1 laubærblad
3 ss olivenolje
1 ts sukker
salt
pepper

Fres opp sjalottløk, hvitløk og chili i litt olje et par minutter. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke til du får en fyldig saus (ca 30 min). Fjern laubærbladet. 
ca 500 gram kokt pasta røres inn i tomatsausen


Skalldyr: 
ca 500 gram (et nett) blåskjell, dampet i litt hvitvin under lokk 5 - 7 min (kast alle skjell som ikke er lukket før damping, eller de som forblir lukket etter damping)
4 kamskjell, stekt i smør 30 sek på hver side
noen kokte reker uten skall
4 kokte sjøkreps delt i to på langs, varmet raskt i panne med smør
dryss over hakket gressløk, persille eller basilikum



In english

Tomato sauce:
8 large tomatoes (scalded in two min., remove skin and seeds)
6 shallots (finely chopped)
4-6 cloves garlic (finely chopped)
1/2 - 1 chili (seeds removed, minced)
1 cup white wine
1 bayleaf
3 tablespoons olive oil
1 teaspoon sugar
salt
pepper

Saute the shallots, garlic and chilli in a little oil a few minutes. Add remaining ingredients and cook until you get a rich sauce (about 30 min). Remove the bayleaf.

       500 grams of cooked pasta stirred into the tomato sauce


Seafood:
       500 grams of mussels steamed for 5 - 7 minutes in white wine 
4 scallops, fried in butter, 30 seconds on each side
some cooked prawns 
4 boiled crayfish split in half lengthwise, heated quickly in a pan with butter
sprinkle with chopped chives, parsley or basil



08.04.2013

Frosten...




...kan være vakker den, men nå vil jeg kjenne grønt gress under bare føtter!

(Bilder tatt ved Stokkavannet - Stavanger)


05.04.2013

Enkel og sunn helgemat: Asparges, rå salmalaks, spekeskinke og parmesan

Et lite hei og hallo imellom både slitsomme og spennende flytte- og oppussingsøkter! Her er en rett som ikke krever noe stress eller kav. Det et eneste som trenger å varmes opp er aspargesen, så her snakker vi mye smak og  lite oppvask. Det liker vi. 



Du kan bruke dette som en forrett, eller som en middag/kvelds. Sammen med et godt olivenbrød og aioli blir retten enda mer mettende. 

Du trenger:
asparges
salmalaks
en god spekeskinke
parmesan
pinjekjerner
pepper 

Dressing:
litt olivenolje
hvitløk (kan sløyfes dersom du ikke liker rå hvitløk)
lime 

Kok aspargesen i ett minutt. Stek den raskt i litt olje og krydre med salt og pepper. Skjær opp salmalaksen i tynne skiver og legg det over aspargesen. Tilsett skinke og parmesan. Bruk gjerne ostehøvel til å rive parmesanen med. Dryss over pinjekjerner som er ristet i en panne uten olje i et lite minutt.

Dressing: Hakk opp litt hvitløk (1/2 - 1 fedd), bland det i litt olivenolje og limedråper. Rør det sammen og hell over retten. Pynt gjerne med stemorsblomster (kan spises) og ferske urter. 

God helg godtfolk! 

26.03.2013

Kalde dager og innendørs blomstring på instagram


Her er noen av mine siste instaøyeblikk. Nå har vi kjøpt inn tak- og gulvmaling, så her blir det male- og potlepåske. Gulvbelegg skal males lysegrått, så dette kan bli interessant...
Ha gode påskedager godtfolk! 

22.03.2013

Påskeharens rundstykker

Endelig, endelig påskeferie! Plutselig får man tid til lange frokoster, og da passer det godt med disse påskeharene som er like lette å bake som vanlige rundstykker, for du klipper bare ørene til med en saks og trykker øynene inn med en spiss gjenstand. Klipp, klipp, trykk, trykk, smokk, smokk. Voila! 





1 pakke tørrgjær 
6 dl melk
125 g smør
1 egg
1 ts salt
4 ss sukker
1 kg fint hvetemel



Smelt smøret og avkjøl. Ha egg i bakebollen og tilsett egg, smør, sukker, melk, salt og gjær. Rør inn melet litt og litt. Kna det hele til du får en fin deig. La deigen heves under plast til den er dobbelt så stor. 
Rull ut kuler med samme form og størrelse som et egg. La deigen heve i ca 20 min. Klipp til ørene og trykk inn øyne med en spiss gjenstand (jeg brukte grillspyd i tre). Stekes i på 220 C i ca ti minutter eller til de er gylne.

                                               

Ideen til disse fant jeg på denne bloggen, og som dere ser på bildet over ble hennes finere enn mine. Men sånn kan de altså se ut... God påske kjære besøkende! Dere betyr alt for bloggingen min. 

16.03.2013

Sjøkreps i friterte nudler

Med kun noen få ingredienser kan du lage denne spennende forretten. Ferske, norske sjøkreps smaker fantastisk sammen med disse crispy nudlene. 



Til to personer:
6 sjøkreps (fra ferskvaredisken)
1/2 ts salt
litt nykvernet pepper
1 nøste ferske eller kokte eggnudler
solsikkeolje til fritering
6 grillspyd i tre

Rens sjøkrepsene og tre de på et spyd. Dryss over salt og pepper. Trekk ut fem/seks tråder med nudler og surr dem rundt sjøkrepsene.

Varm opp oljen i en wok eller en liten gryte (nok til at det dekker sjøkrepsene). Den er varm nok til fritering når den bruser rundt en brødbit. Friter ett av spydene om gangen og rull dem i en retning slik at nudlene ikke faller av. Tas ut når nudlene er gyllenbrune. La de renne av på kjøkkenpapir. 

Serveres sammen med sweet chilisaus, lit persille og limeskiver. 

Kilde/inspirasjon: Oppskriften fant jeg i bladet Tara Smak (en rett av den thailandske kokken Gwan), men jeg har byttet ut scampi med norske sjøkreps fordi disse er både bedre og mer miljøvennlige. 

10.03.2013

Cornflakes- og parmesanpanerte kyllingburgere med hjemmelaget hamburgerbrød

Man skal kanskje ikke skryte for mye av maten man lager selv, men disse kyllingburgerne var så himla gode at endorfinene mine løpte lykkelig løpsk rundt i hele kroppen. Jeg er så svak for sprøstekt mat. Disse er bakt i ovnen, så jeg innbiller meg at de er hakket sunnere enn frityrsekt. Hamburgerbrødene bakte jeg i går, så dette var ikke noe stress. 






Panering:
3 kopper cornflakes
1/2 - 1 kopp raspet parmesan
2 ts paprikapulver
1 ts salt
litt matolje
4 kyllingfileter

Hell cornflakes i en pose og slå det i knas med en kjevle, eller knas det med fingrene (nyt den herlige lyden!)
Hell cornflakes i en bolle og tilsett parmesan, paprikapulver og salt. 
Rør det hele sammen
Tilsett litt og litt olje (kanskje 5 ts) til det blir en fuktig konsistens

Fjern "trevlene" fra kyllingfileten og bank den flat med en kjøttbanker. Hvis du har en rund liten matform (i hamburgerstørrelse) kan du bruke den til å presse ut runde burgere. Hvis ikke skjærer du dem til med en kniv. 
Dypp hver kyllingbit i cornflakesmassen slik at den er dekket på begge sider. Resterende biter av kylling dyppes også i cornflakes, så får du nuggets. 
Legges på bakepapir og stekes i ovnen på 220 C i ca 10 - 15 min. 

Hjemmelaget hamburgerbrød (8 stk):
4 dl mel (pluss litt ekstra til utbaking)
1,5 dl vann
1 pakke tørrgjær
1 ss sukker
1 ss salt
1 kopp smeltet smør
1 egg (+ ett sammenpisket egg til pensling)
litt sesamfrø

Tilsett alle ingredienser i mikseren og la det eltes til en fin deig i ca ti minutter. Rull ut deigen i boller som trykkes litt flate og la de heve til de har dobbel størrelse. Pensle brødene med egg og dryss over sesamfrø. Stekes på 220 C i ca 7- 10 minutter. 

Tilsett det du liker på burgerbrødene: Jeg brukte cheddarost, rødløk, salat, og hjemmelaget hvitløksdressing. 

Serveres med ovnsbakte båtpoteter. Kos dere! 







03.03.2013

Bringebær- og blåbærgalette med vaniljekrem (blueberry galette)

    Jeg liker så godt det rustikke utseende på denne galetten. Den er som en pai, men du slipper å bruke form. Den ligner på noe man spiser i hagen en sommerdag der en har lyst til å bare lage noe enkelt for å få det meste ut av dagen. Tradisjonelt sett brukes det ikke vaniljekrem i denne typen pai, så her har jeg tatt meg noen kunstneriske friheter. Vaniljekrem og bær blir jo aldri feil. Disse kan også lages i miniporsjoner.



    Deigen:
    1 kopp usaltet smør, kaldt, kutter i terninger
    2 1/2 kopper hvetemel
    3 ts sukker
    1 ts salt
    1/2 kopp melk

    Hell først de tørre ingrediensene, så smør oppi en bolle. Rør sammen enten med en miksmaster eller for hånd  til smøret har smuldret opp. Tilsett melken og rør mer til du får en jevn deig. Pakkes inn i plast og la deigen stå i kjøleskapet i en time eller over natten.


     Fyllet:
    1 pakke vaniljekrem 
    1 kopp blåbær
    1 kopp bringebær
    2 ts melis

    Kjevle/trykk deigen til den er rund og flat. Spre vaniljekrem og bær på midten og brett kantene mot midten. Dryss over litt melis. Stekes i 30 - 35 min på 200 C. Smaker godt både varm og kald.


02.03.2013

Hello March!


Det skal bli så deilig med lysere tider og grønnere gress! Her er noen av mine vinterfavoritter fra instagram. Håper de neste blir preget av mindre gråvær og flere spirer og picnicluncher. 








21.02.2013

Spaghetti og kjøttboller med tomatsaus a la New York


Noen ganger finnes det ikke noe bedre enn varme kjøttboller som svømmer i en smakfull tomatsaus toppet med revet parmesan. Grunnen til at jeg kaller denne retten "a la New York" er fordi mannen min laget denne retten i leiligheten som vi leide med utsikt over Manhattan skyline, og oppskriften på denne klassiske sausen er hentet fra New York times. 





Til ca tre personer:

Sausen:
  • 1 løk i biter
  • 2 fedd hvitløk, skivet
  • 1 gulrot hakket i fine biter
  • 4 ss olivenolje
  • 1 boks økologiske tomater (eller ferske hakket i biter)
  • 1 laubærblad
  • 1 ts oregano
  • 1 kopp tørr rødvin
  • 1 kopp vann
  • salt og pepper
Stek løk, gurøtter og hvitløk i olje i et par minutter til de er gylne (ikke brune). Tilsett resten av ingrediensene og la det hele koke i 40 minutter eller mer. Smak til med salt og pepper.

Kjøttbollene:
300 g kjøttdeig av storfe
1 fedd hvitløk, hakket
1 egg
salt og nykvernet pepper

Bland alle ingrediensene sammen til en fin deig og form kjøttbollene med en skje. Stek kjøttbollene i en panne med olje til de er brune på alle sider. Tilsett kjøttbollene i sausen og la de koke i minst ti minutter. 

Serveres med kokt spaghetti og revet parmesan. 



20.02.2013

New York dag 5

Dag fem vandret vi på "The high line", som er en 2,33 km lang gåtur bygget oppå en tidligere jernbaneskinne. Her kommer du litt opp i høyden der det er fredelig og rolig. Jeg kan tenke meg at denne ruta er ekstra fin om sommeren da det er vakkert beplantet her. Da vi kom frem til Greenwich Village, min favorittdel av byen, spiste vi på den pittoreske michelin-gastropuben The Spotted Pig . Vi kom akkurat på restaurantens 9-årsdag så vi ble tilbudt Cava. Herlig og uformell atmosfære med god mat. 








19.02.2013

New York dag 4

Vi tar ferja til Midtown der menn og barn tar heisen til toppen av Rockefellerbygget som skal være det beste utsiktspunktet i hele NY. Vi jenter er slitne og slapper av på cafè i mens. Videre tar vi turen til 5th avenue der jeg kjøper meg et armbånd på Tiffany`s. I dag var planen å dra til MoMA, men tiden fløy fra oss. Det ble shopping på Macy`s, verdens største butikk i stedet. Så var det tilbake til leiligheten med takknemlighet i hjertet, der vi skrudde av alle lys for å best mulig kunne nyte Manhattan skyline i mørket. 



18.02.2013

New York dag 3

Gode sko i denne byen er et must, for her blir det mye vandring. Denne dagen gikk vi igjennom Chinatown der det var mye å ta inn av både lukt- og synsinntrykk. Mye spennende og eksotisk, men også veldig trist å se proppfulle bøtter med levende frosker og blodige skilpadder (de sistnevnte orket jeg ikke å ta bilde av) i matbutikkene. Vi gikk videre til Little Italy og spiste pizza på fantastiske Lombardi`s - Amerikas første pizzarestaurant med deilig steinovnsbakt pizza. Videre tok vi turen til Soho, Ground Zero som er under oppbygging, så til Century21 for å shoppe. 








17.02.2013

New York dag 2

Denne morgenen våknet jeg klokken tre om morgenen på grunn av jetlag. Dette var den eneste dagen med regn og tåke, så etter en frokost med juice fra en gigantisk kartong og bacon og egg fra en amishfarm, bestemte vi oss for å besøke American Natural History Museum.




Her var høydepunktet dinosaurskjelettene, mens resten av utstillingen passet best for barn i småskolealderen. 





Ellers brukte vi lang tid for å finne ut av t-banesystemet, men etter mye frem og tilbake kom vi oss frem til ferja. Så var det tilbake til leiligheten for å hente inn litt søvn mens mannen laget spaghetti og kjøttboller (oppskriften kommer snart).


Og med denne utsikten glemmer man hele jetlaget...



16.02.2013

Dag 1 i New York


Vi var så heldige å akkurat slippe unna stormen Nemo, så vi opplevde ingen forsinkelser med flyet, men vi måtte stå i to timers kø på JFK. Vi har bodd i denne leiligheten som hadde en svimlende vakker utsikt over Manhattan skyline. 


Først vandret vi rundt på Times Square og hadde lunch på sjømatrestauranten Bubba Gump. Ungene som elsker filmen Forrest Gump var helt i ekstase.  


Etterpå så vi teaterstykket "Cat on a hot tin roof " med Scarlett Johannson. Det ble en opplevelse for livet. Godt stykke og fantastiske skuespillere. I salen blant publikum satt Liam Neeson, og jeg trodde jeg skulle besvime da han plutselig stod en halv meter foran meg. *starstruck*



Med polaroidkamera og nye sko i handleposen kom vi oss lykkelige tilbake til leiligheten etter mye styr med taxisjåfør som ikke kunne veien til New Jersey. Vi fant ut at ferjen var det beste alternativet og brukte den resten av uka. 



08.02.2013

I morgen reiser vi til New York.....

New York, New York
Kilde
...og imens krysser vi fingrene for at snøstormen er over til vi kommer dit. 

06.02.2013

Marengsbunn til pavlova eller iskake med bær

Denne oppskriften er bankers og det er den eneste jeg bruker til dette formålet. Selv om det er vinter får man friske bær i butikkene, så da er det bare å nyte smaken og drømme om sommer. Denne kan du godt lage et par dager i forveien, så er det bare å dandere med pynt den dagen du gjestene kommer. 



4 eggehviter
1/4 ts salt
250 sukker
2 ts maizena
1 ts hvitvinseddik


Ha romtempererte eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
 Vend inn siktet maizena og eddik med en skje. Legg bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform, ca 22-24 cm. Ha blandingen i sirkelen, form det til en kake, ca. 2,5 cm høy.
 Stek kaken ca. 1 time på 160 C til bunnen er sprø på yttersiden, og lyst kremfarget. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt. Ta den ut, snu den forsiktig og legg den på et fat.
Fyll kaken med det du måtte ønske. Jeg brukte vaniljeis og bær med raspet sjokolade og melis over. I den originale pavlovakaken brukes det vaniljekrem og pisket kremfløte. 

Kilde: matprat.no


03.02.2013

En smekker liten valentinesforrett: Geitost og rødbeter med balsamico, honning og pistasjenøtter

14. februar er til noens glede, og til noens smerte valentinesdag! Har du ikke smakt kombinasjonen av geitost (chevre eller ekte fetaost) sammen med røbeter, anbefaler jeg at du prøver det. Den jordlige rødbetesmaken mot den syrlige geitosten er nydelig, og honningen bidrar med en fin sødme. Her brukte jeg ekte fetaost (ikke fra sauemelk) men du kan også bruke chevre. Her kreves ingen kokkelering - kun dandering. 




Til to personer trenger du:

1 - 2 rødbeter (ferdig kokte, ikke fra glass)
En pakke med ekte fetaost (jeg brukte Jacobs utvalgte)
2 ss kremet balsamico
2 ss flytende honning 
2 ss hakkede pistasjenøtter
noen små basilikumblader
En liten hjerteform 

Hell 1 ss balsamico på tallerken og spre den ut med en pensel.
Skjær rødbetene i biter og press ut to hjerter med en hjerteform. Gjør det samme med osten. 
Legg en rødbetebit under ostehjertet og en over. Legg det over balsamicoen og hell over honning. Dryss over nøttene og små fine blader av basislikum.



26.01.2013

Frokostmuffins uten baking

Her trenger du kun litt brød og egg for å få til disse fine frokostmuffinsene. Tilsett ost og skinke hvis du liker det, så har du en komplett liten frokostpakke i en form. 


Pensle metallformene (muffinsformer) med litt olje. Press loff nedi formene slik at de blir formet til en skål. Ikke fortvil om de brekker eller det går hull på, for når egget stivner så tetter det igjen hullene. Hell oppi egg. Liker du ost og skinke så tilsett dette før du heller egget nedi. Stekes på 200 C i ca ti minutter, alt ettersom hvordan du liker eggene dine. 
God helg! 


20.01.2013

Banana Lumpia - Bananvårruller med karamellsaus

Da jeg så denne filippinske desserten for første gang hos bloggeren Pinch of Yum, var det kjærlighet ved første blikk. Det er bare noe med varme bananer omgitt av lag med noe sprøtt sammen med seig og fudgy karamellsaus som virker veldig tiltalende, særlig når det er 11 minusgrader ute. Orker du ikke å lage karamellsausen selv kan du kjøpe Jacobs Utvalgte Karamellsaus.



Vårullene:
Vårulldeig/rispapir (fra frysedisken)
Bananer (en banan = fire vårruller)

Del bananen på langs, så på tvers slik at du får fire biter per banan. Legg bananbiten på rispapiret og brett dem fint sammen mens du ruller. Bruk vann til å lime sammen skjøtene (viktig). Varm opp olje (jeg brukte solsikkeolje) i en gryte og frityrstek bananene, to og to om gangen, til de er gyllenbrune. Dette tar ca 3 - 6 minutter. La de renne av seg på kjøkkenpapir før servering. 

Karamellsausen:
1 kopp kokosmelk
3/4 kopp brunt sukker

Hell kokosmelken over i en stekepanne og la det småkoke i fem minutter. 
Tilsett sukkeret og rør det inn. 
La det småkoke mens du rører jevnlig i rundt 30 minutter, eller til du får tykk konsistens. 
Sausen vil bli litt tykkere når den nedkjøles, men du kan også se at den tykner i pannen.





Smaker godt med vaniljeis.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...