06.08.2012

Reminiscence kitchen på Instagram



Nå har jeg fiklet og fuklet meg fram til å få Instagram koblet til bloggen min (se i margen der oppe). Slik kan jeg lettere gi et lite innblikk i mine hverdagsøyeblikk via mitt mobilkamera. Jeg ruslet ned til byen i dag og tok bilde av et tøft stykke gatekunst jeg lenge har beundret. Tilfeldigvis traff jeg foreldrene mine på Søstrene Grene og de inviterte meg med på Fisketorvet til lunch. På vei hjem høljet regnet ned, men hva gjorde vel det etter en så god fiskesuppe i godt selskap?

04.08.2012

Fish and chips

"Chips med salt og eddik er den billigste gatematen som finnes, og den har holdt liv i mange generasjoner av briter. Ikke rart de er så bleke. Men fish and chips er sinnsykt godt og slettes ikke vanskelig å lage. Og vi som har tilgang til så mye god sjømat har all grunn til å gjør noe annet enn å bare koke den eller spise fiskepinner"




Dette sier Jan Vardøen i boka Tøff Mat om den tradisjonelle engelske Fish and chips-retten. Og jammen saktens er jeg enig i at en sjelden gang må man kunne unne seg dette herlige comfortmåltidet (og hey, det er jo OL i London for tiden). Her har jeg laget Jan Vardøens versjon:


Du trenger:
Benfri hvit fisk (gjerne torsk)
Frityrolje


Røre:
25 g fersk gjær
3,5 dl mørkt øl
5 dl kaldt kullsyrevann
500 g hvetemel
2 ts havsalt
2 ts nykvernet pepper


Visp sammen øl og gjær. Tilsett kullsyrevann, salt og pepper, visp videre. Ha i melet litt etter litt under omrøring, helt til røra blir passe tykk, omtrent som vaffelrøre. La røra hvile i kjøleskap. 


Vend fisken et par ganger i røra slik at hele fileten blir ordentlig dekket. Dypp fisken i gryten med varm olje (180 C). Vær forsiktig så du ikke brenner deg og ikke gå fra gryten mens den står på. Ikke ha for mange fileter i oljen på en gang. Stekes i 2 - 3 minutter til fisken er gyllenbrun. La den renne av seg på kjøkkenpapir før servering. 



Er du redd for å få trykksverte fra avisen på maten din kan du bruke matpapir på det innerste laget. 

Fish and Chips Vintage Metal Sign
Kilde

God fornøyelse!

Bolinhos - frityrstekte klippfiskboller

Bolinhos er en portugisisk rett i flere varianter med ulike typer krydder og innhold. Disse kan du fint servere til tapasbordet eller som forrett. Første gang jeg smakte bloinhos var på restaurant, men disse som jeg fikk hos mins søster i helgen smakte mye bedre. Hun fikk disse servert på et fiskemarked i Barcelona og ble helt frelst. Herlige, sprø boller med plukkfiskaktig konsistens inni. Mmmmm himmelsk! 




2 personer
500 g hvit fisk (klippfisk eller torsk/lettsaltet torsk)
3 små poteter
1/2 l melk
1 fedd hvitløk
2 ss finhakket persille
4 ss olivenolje
salt og pepper


Tempuradeig:
60 g mel
20 g maizenamel
1 egg
1/2 dl fløte
3/4 dl vann
2 ts bakepulver
Olje til fritering


Kok potetene møre. Skjær fisken i biter. Ha den i en kjele sammen med hvitløk og melk. Gi det et oppkok og la det trekke i 10 minutter. Sil av melken og kjør resten i en blender. Tilsett olje og persille mot slutten til du får en fin konsistens. 


Bland sammen alle ingrediensene til tempuradeigen. Form potetmassen til små boller, dypp i tempuraen og stekes i olje på sterk varme til de er gylne og sprø. La de renne av seg på kjøkkenpapir før servering.


Smaker godt sammen med sweet chilisaus eller aioli.

31.07.2012

Sjokoladekandisert eple, eller eplepops (apple pops).

Himmelens sluser har åpnet seg over Stavanger og skal gjøre det i minst en uke til, men jeg tviholder på sommerfølelsen likevel for jeg har ferie i to uker til. Cakepops er i vinden og jeg har enda til gode å prøve ut disse for jeg syns det virker som fryktelig mye arbeid. Disse eplepopsene derimot er både lette å lage og delvis sunne. Du bare skjærer opp eplene i skiver, stikker i en pinne og dypper i smeltet sjokolade. Så pynter du med hakkede nøtter og/eller kakepynt. En slager i barneselskap eller til hagefesten... i et vanntett telt om du bor på vestlandet.






Jeg smelter sjokoladen ganske enkelt på en tallerken i microen i noen sekunder (rør innimellom og sjekk at den er smeltet). Du kan også bruke vannbadmetoden, men micrometoden har aldri sviktet meg. Skjær eplene i tykke skiver slik at de ikke brekker når du stikker i pinnen. Nøtteblandingen la jeg i en pose og dælget løs med en kjevle for å få dem finhakket. Så er det bare å dyppe i hvit og/eller brun sjokolade, så i nøtter eller kakepynt - det du måtte like. Avkjøles på bakepapir i kjøleskapet. Du kan også bruke sukkerfri sjokolade som er å finne i mange dagligvarebutikker for tiden. 




Min datter på 12 år var i himmelen da hun fikk være med på å lage disse... og ikke minst spise dem!

29.07.2012

Mer mat i København; Ricemarket

Jeg elsker å prøve ut asiatiske restauranter når jeg utenlands, for selv om vi har blitt gode på sushi i Norge (og jeg pysete på sushifronten), savner jeg et bedre utvalg av asiatiske restauranter som serverer noe annet enn vårruller og pepperbiff. Ricemarket ligger på Kultorvet i København. Vi bestilte bord online samme dag fra hotellrommet til klokken åtte. Da vi ankom var det stappfult av gjester, men etter hvert ble det heldigvis roligere for du sitter nokså trangt. Uansett var maten og servicen veldig god. Vi bestilte en femretters meny som kostet 350,- danske kroner per person, men du kan også bestille enkeltretter. Ønsker du å sitte enda mer skjermet kan du bestille "sengeplasser" til å spise i som du ser på bildet lenger nede. Dette er ingen stor bistro, men atmosfæren er trivelig og maten har spennende og nye smaker. 







Vi spiste:
Vietnamesisk pho med wonton og shitake
Spicy salat med reker, sitrongress og brent hvitløk
Tunfisktartar med avocado, sesam og soya
And med rød curry og jasminris
Kokkos panna cotta med ananassorbet og mangosalat


Her fikk man også kjøpt Ricemarkets egne kokebok skrevet av Henrik Yde, så nå skal jeg vertfall prøve meg på den herlige røde curryen. Jeg lurer fortsatt veldig på hvordan man lager den hvite rischipsen som vi fikk til tartaren som ser ut som en vaskeklut! 

24.07.2012

Mat i København - Restaurant Madklubben

Vi ble leie av regnet i hjemlandet, så vi pakket sekkene og tok turen til København med bil via Sverige og over Østersundbroen. Det er første gang i Kongens by for min del og den lever absolutt opp til forventningene. Tivoli er bare nydelig for både voksne og barn, solen skinner og stemningen er fin. Vi spiste på Madklubben i Tivoli. Her koster en rett 100,- to retter 150,- tre retter 200,- og fire retter 250,- så vi gikk for tre retter. 











Vi hadde hver vårt glass Cava til 35,- og delte en flaske Chablis til 250,-. Vi spiste dansk slakterfat, torsk, rødspette, svinekotelett med potetmos, vesterhavsost og fritert camenbert. Vil du ha god mat til fine priser kan du absolutt spise her. Servicen var hyggelig og atmosfæren god. Etterpå tok vi en rusletur mens det var mørkt i Tivoli for å se på den fine belysningen. 

20.07.2012

Vannmelon fizz

Jeg føler meg som et barn foran en julekalender hver gang matbloggsentralen publiserer sine nye tema i matbloggutfordringene. Denne gangen er temaet sommerdrinker, så her bidrar jeg med en herlig vannmelon fizz. Dette er en frisk og fruktig sommerdrink som en kan trøste seg med under de regntunge skyene som regjerer vertfall her i området. For voksenversjonen kan man tilsette vodka eller bacardi, gjerne smaksatt med vannmelon eller bringebær.




Du trenger:
4 kopper med vannmelon kuttet i terninger (frø fjernet)
saften av en lime
noen biter frossen vannmelon som pynt
en skvett kullsyrevann
en skvett vodka eller bacardi (valgfritt)
ca 10 isbiter


Kjør alle ingrediensene i en blender i noen sekunder til du får en fin konsistens. Den er så fancy at du kan servere den som velkomstdrink til ditt neste middagsselskap. 

17.07.2012

Mocca iskaffe

Ferdigkjøpt iskaffe er stort sett noen gigantiske sukkerbomber så de styrer jeg glatt unna for jeg foretrekker å spise mine kalorier. Her har du en smakfull, forfriskende og oppkvikkende versjon som får deg til å våkne på deilige late sommerdager. 




Per glass:
En liten nedkjølt espresso
1 ts rå kakaopulver
1 dl melk
1/4 måleskje steviosa (eller en ss sukker, honning eller agavesirup)
isbiter


Pisk inn kakaopulveret i melken med en gaffel. Rør inn resten av ingrediensene og server med isbiter. 




12.07.2012

Mango lassi

Lassi er en frisk youghurtbasert indisk drikke som finnes i flere varianter med ulike typer krydder. Jeg kjører en enkel og frisk mangoversjon som du fint kan servere som dessert til et indisk måltid da det skal virke lindrende etter et sterkt måltid. For min del ble dette dagens frokost før det bærer avgårde til Kongeparken med skumle skyer i horisonten. 




Til 2 - 3 porsjoner trenger du: 
2 mango
5 ss youghurt naturell
litt sukker eller annet søtningsmiddel dersom du ønsker mer sødme (jeg brukte 1/4 måleskje Steviosa)
saften fra en halv lime
5 - 6 isterningbiter


Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til du får en passende konsistens. 





10.07.2012

Gulrotkake med kremostglasur

Denne kakeoppskriften har jeg hatt liggende i årevis, og det er en lettbakt kake som aldri slår feil. Har du raspet gulrøttene er den verste jobben unnagjort. Jeg pyntet denne med stemorsblomster fra balkongen. Herlig!


Du trenger:
3 egg
3 dl sukker
1,5 dl olje
4,5 dl raspede gulrøtter 
50 g hakkede mandler (valgfritt)
3 3/4 dl mel
2 ts bakepulver
1,5 ts kanel
1,5 ts vaniljesukker

Pisk sammen egg og sukker til eggedosis. Rør inn resten av ingrediensene og hell det over i en smurt kakeform. Stekes på 170 C i 40 min.



Glasur:
120 g kremost 
40 g smør
3 dl melis
3 ts vann eller sitronsaft

Bland alle ingrediensene sammen og rør godt med en gaffel eller visp til du får en fin konsistens. Påføres på kaken når den er avkjølt. 

06.07.2012

Jordbær og banan daquiri

Sommerværet har tatt en snarvisitt til vestlandet og det er så utrolig at man må feire med en fruktig, frisk og sommerslig drink. Jeg har tilsatt frosne bananer i stedet for melis for å få en naturlig sødme og fin slushkonsistens.  



Til en drink: 
4 cl bacardi rom (jeg brukte med bringebærsmak, men du kan bruke vanlig)
5 -6 friske norske jordbær 
5 biter frossen banan
saften av 1/2 lime
en kopp isbiter
(blir massen for tykk tilsett litt eplejuice)


Kjør det hele bortsett fra romen i en blender til du får en passende konsistens. Hell riktig mengde rom i glasset og hell over smootien. Rør det hele sammen. Serveres med et friskt jordbær på kanten. 



God sommer videre!




04.07.2012

Spiselige sjokoladeskåler; gi jordbærene dine noe ekstra.

Sommertid er jordbærtid så hvorfor ikke gi de små herlighetene en ekstra fin beholder som man i tillegg kan spise? Du trenger ingen konditorferdigheter for å få til dette. Alt du trenger er ballonger, sjokolade og noe godt å fylle dem med. Jeg har brukt jordbær, kakepynt og vaniljesaus, men du kan også bruke iskrem, nøtter og dine favorittbær. Barna elsket dette og det samme vil nok de voksne gjestene gjøre. 








1. Smelt sjokoladen i en skål i microen til den får en fin konsistens. Stopp opp og rør av og til for å følge med. 


2. Blås opp ballongene til ønsket størrelse. Jo større balong, des større skål.


3. Dypp ballongene i sjokoladen og sørg for at du får et tykt lag. Form gjerne kanten med fingrene. Litt ujevnheter er bare sjarmerende, men pass på at det ikke er noen hull. Legg ballongene med sjokoladen opp i små skåler.


4. Avkjøl i kjøleskapet til sjokoladen er stivnet.


5. Sprekk ballongen forsiktig med en saks og lirk den løs fra sjokoladen. Hjelp til med saksen for å klippe den lør dersom den suger seg fast. Slipper den ikke tak med en gang kan du la den stå i romtemperatur til den slipper tak. Får du hull kan du lappe med mer smeltet sjokolade og avkjøle. Voila! Fyll skålene med det du liker. 


02.07.2012

Kjøttfri mandag: Dobbelbakte butternut gresskar

I flere amerikanske matblogger ser jeg at det brukes en del "butternut squash" som på norsk kalles butternut gresskar. Navnet i seg selv er jo til å bli sulten av. Kjøttet er søtt og smakfullt. Her har jeg satt sammen ingredienser inspirert fra ulike matblogger- og smaker jeg liker. Resultatet ble over all forventning for både meg og resten av familien så her blir det fare for gjentakelse! 
                           


To personer:
1 butternut gresskar
1 fedd hvitløk
1 eller 1/2 ss finhakket jalapeno (fra glass)
1 kokt potet, kuttet i terninger
1/2 kopp fetaost 
revet hvitost til topping
1 ss olivenolje
salt
1 ts spisskumin krydder
Del gresskaret i to og fjern frøene. Dryss over olivenolje og salt. Stek i ovnen i 30 min på 150 C. 
Skrap ut "kjøttet" fra gresskaret og legg det hele i en bolle. Tilsett resten av ingrediensene i bollen og rør/mos det hele sammen med en gaffel. Hell det tilbake i gresskarskallene dryss over litt ost og etterstek i fem minutter på 250 C til osten er smeltet. Jeg serverte det sammen med foccaciabrød. Herlig herlig!

01.07.2012

Varhaug gamle kirkegård



" Et jorde med gravminner, et steingjerde, himmel og hav. Det er det hele. Betagende." 

- Helge Klingberg 








 I dag var vi en tur utover Jæren sammen med svigers. Jeg har lenge ønsket å besøke denne kirkegården som med sin beskjedenhet blir regnet som en av landets vakreste. Noen av korsene har hull i seg, og det sies at det er kulehull. Kirkeplassen går helt tilbake til middelalderen. Det var her Kaizers spilte inn musikkvideoen "Evig pint". Etter turen tok vi inn på det noe merkelige spisestedet Karlsbu. En følte at en spiste middag på et sykehjem i en liten småby i USA, men lammesteken var kjempegod og plutselig ble det live trekkspillmusikk. En fin søndag! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...